Fire smarte matlagingstips som sparer deg tid og penger

Sene sommerkvelder, god mat og forhåpentligvis tid til å senke skuldrene et par hakk. Etter en vel overstått sommerferie kan det føles litt hardt å komme tilbake til hverdagen, med jobb, studier, rutiner … og det man visstnok kaller døgnrytme. Overgangen kan være hard, men med disse matlagingstipsene blir det litt enklere å takle hverdagen.

1. Lag frokost dagen før

Er du B-menneske og elsker å sove lenge om morgenen kan det være en fordel at frokosten går så raskt som mulig. Noen ganger kan det også være greit med en avveksling fra den tradisjonelle brødskiva.

Kjøleskapsgrøt med Gryr havredrikk

Kjøleskapsgrøt med bær

Kjøleskapsgrøt som lager seg selv er en sikker favoritt, og kanskje den raskeste måten å få i seg en sunn og god frokost. Det eneste du trenger å gjøre er å røre sammen ingrediensene, og la det stå i kjøleskapet over natten, stort enklere blir det vel ikke.

(Er du A-menneske kan du ta deg tid til å legge på noen friske bær eller frukt på morgenen).

Hjemmelaget granola

Hjemmelaget granola med Gryr Havredrikk

En knasende god og mettende frokostblanding med iskald havredrikk er en perfekt måte å starte dagen. Ekstra godt smaker det når granolaen også er hjemmelaget.

Granolablandingen holder til cirka 8 porsjoner. Når du først er gang kan du like godt doble eller tredoble oppskriften, så har du frokostmenyen klar i flere uker fremover.

Oppbevarer du granolaen i en lufttett boks har den en holdbarhet på cirka to til tre uker.

2. Lag store porsjoner du kan fryse ned

Apropos store porsjoner, har man plass i fryseren kan du også enkelt lage i stand både bakst og middagsretter som kan fryses ned porsjonsvis.

Supper er helt genialt å fryse ned, og kan oppbevares i fryseren i mange, mange måneder. Når du skal bruke den igjen, kan du sette suppen i kjøleskapet over natten. Så er den klar til enkel oppvarming dagen etter. 

Kremet tomatsuppe med Gryr Havredrikk

Bakverk passer oftest perfekt til frysing.Hva med å lage noen rundstykker du kan bruke til både frokost og lunsj.

Tzanghong rundstykker

3. Planlegg handel for hele uken

Gjør deg selv en stor tjeneste og planlegg middag for hele uken. Du sparer både tid, penger og mest sannsynlig reduserer du eget matsvinn. 

Hvem har vel ikke kjøpt en stor pose med gulrøtter, brukt et par til middag, for så å slenge resten av posen inn i de mørkeste avkroker av grønnsaksskuffen. Glemt og forlatt for å sakte råtne bort.

Vel, planlegger du middag for en uke av gangen kan du aktivt gjøre noe med triste grønnsaksskjebner, hurra!

Karen Elene Thorsen Fattig.student
Fattig.student, Karen Elene Thorsen bruker Instagram for hjelpe studenter få mest ut av studentbudsjettet / Foto: Privat

Karen Elene Thorsen, bedre kjent som Fattig.student har gjort karriere ut av å gi råd til studenter og inspirere til å gjøre smarte valg når man er på tokt i matbutikken.

Med en stadig voksende følgerskare på over hundre tusen ser det ut til at hennes tips og triks har truffet en nerve, også blant de som har lagt studentlua på hylla.

Syv frokoster med kun fem ingredienser

Her er et av tipsene hennes hvor hun har laget syv frokoster med bare fem ingredienser for kun 100 kroner. Av disse syv oppskriftene var den desidert mest populære oppskriften en enkel oppskrift på fattig.student sin personlige frokostfavoritt, sjokoladegrøten

Sjokoladegrøt
Du trenger ikke mer enn fire ingredienser for å lage sjokoladegrøten til fattig.student

Har du dårlig tid om morgen kan også sjokoladegrøten lages som kjøleskapsgrøt, men da bør man tilsette en desiliter ekstra med Gryr Havredrikk.

4. Utfordre deg selv til å tømme kjøleskapet

Visste du at vi nordmenn kaster i snitt kaster 42 kilo mat i året. På et globalt nivå regner man med at nesten en tredjedel av all mat som produseres blir kastet.

Vi som er næringsmiddelprodusent har absolutt et ansvar, samtidig skjer også mye av matsvinnet i hjemmet. Derfor er det viktig at alle bidrar til å gjøre en forskjell.

Squash i form
Hva med å bruke opp grønnsakene i en pastaform?

En morsom utfordring er å forsøke å bruke opp det man har i kjøleskapet før man kjøper nye varer. I pai, omelett eller pastaretter er det enkelt å bruke opp mat- og grønnsaksrester man har liggende i kjøleskapet.

vegansk pai
Rydd kjøleskapet og lag en restepai 

Se, lukt og smak før du kaster

En fordel med Gryr Havredrikk er at den har svært lang holdbarhet før de åpnes, og etter åpning garanterer vi for kvaliteten i cirka fem dager.

Etter holdbarhetsdatoen har gått ut, oppfordrer vi alle til å se, lukte og smake på produktene for å avgjøre om havredrikken fortsatt kan brukes.

Et glass med Gryr Havredrikk

Oppbevares produktene riktig avkjølt i kjøleskapet opplever vi at det meste av matvarer kan leve lengre enn holdbarhetsdatoen som er satt.

Vi anbefaler at kjøleskapet holder en temperatur på mellom 2-4 grader, noe du kan enkelt sjekke ved å skaffe deg et kjøleskapstermometer. En kostnad som raskt kan lønne seg dersom det bidrar til å redusere matsvinnet.