Hva er forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse? 

Hvis du reagerer på melk, er det viktig å finne ut om du har melkeallergi eller laktoseintoleranse. Hva du reagerer på vil påvirke hva du kan spise og drikke.

Hva er melkeallergi? 

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melka. Heldigvis er dette mindre utbredt enn det mange tror, og mange barn vokser det av seg innen skolealder.   

Symptomer

Symptomene kommer vanligvis raskt, i form av diaré, oppkast, kolikk og hudplager. Personer med melkeallergi må kutte ut melk, melkeprodukter og produkter som inneholder melk/melkeprotein fra kostholdet så lenge de er allergiske. Mer informasjon om melkeallergi finner du på Astma- og allergiforbundets sider.

Hva er laktoseintoleranse? 

Melk inneholder laktose, eller melkesukker som det også heter. Dette er et karbohydrat som består av to sukkerenheter. For at sukkeret skal tas opp i kroppen må det først spaltes. Dette gjøres ved hjelp av et enzym som heter laktase, som finnes i tarmen. Noen mennesker har lite av eller mangler dette enzymet, og klarer derfor ikke å fordøye melkesukkeret. I stedet for å bli tatt opp i tynntarmen, går melkesukkeret videre til tykktarmen.

Symptomer

Laktoseintoleranse kan gi oppblåsthet, smerter og diaré, som er symptomer på laktoseintoleranse. Personer med laktoseintoleranse tåler oftest noe melk, men bør for eksempel ikke spise brunost og prim. I motsetning til melkeallergi, er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg litt melkeprodukter.

Hva betyr «kan inneholde spor av melk»?

Gryr Til Matlaging og Gryr Havre Iskaffe Vaniglia merker vi produktene med «Kan inneholde spor av melk» og betyr ikke at matvaren inneholder melk som en ingrediens, men at vi produserer det på samme anlegg som meieriprodukter. Produktene er derfor helt laktosefri, og kan fint nytes av de med laktoseintoleranse. 

Vi merker produktene slik av hensyn til de som er svært allergiske mot melkeprotein. I følge Norges Astma og Allergiforbund behøver ikke de fleste melkeallergikere å ta hensyn til denne merkingen. Men dersom man får alvorlige reaksjoner på selv små mengder, må man vurdere risikoen for en slik forurensing.

Gryr Havredrikk Naturell og Gryr Havredrikk Fyldig Naturell er helt fri for melk, og kan derfor nytes av de med melkeallergi, og selvfølgelig alle andre. 

Våre havredrikker er helt fri for melk!