Derfor trenger du Vitamin D

Visste du at sola er vår beste kilde til vitamin D? Når de varme solstrålene treffer huden dannes det vitamin D i kroppen. På mørke måneder bør man sikre seg et ekstra tilskudd.

Et ekstra tilskudd på mørke måneder

Vi som bor i nord er vant med lange, mørke vintre, og heller korte somre. Deler av året er sola rett og slett en mangelvare, og da er det viktig at vi får litt ekstra påfyll av dette vitaminet. Det kan du få gjennom mat og drikke, eller ved å ta tilskudd.

Gryr Havredrikk er tilsatt vitamin D

Gryr Havredrikk er rik på vitamin D. Andre matvarer som er viktige bidragsytere til vitamin D i kosten, er fet fisk som ørret, laks og sild, i tillegg er også rogn og eggeplomme naturlige kilder. Noen meieriprodukter er også tilsatt vitamin D.

Har flere funksjoner i kroppen

Vitamin D er viktig for et normalt immunforsvar og viktig for skjelettet fordi det sørger for at kalsium og fosfor tas opp og utnyttes i kroppen, og bidrar derfor til bygge og vedlikeholde skjelettet. I tillegg er vitamin D viktig for at musklene og immunforsvaret skal fungere normalt*. Det foregår mye forskning på vitamin D, og det er mulig vitaminet har enda flere funksjoner som vi ennå ikke kjenner til.

Hvor mye vitamin D trenger jeg?

Både barn og voksne bør få i seg 10 mikrogram D-vitamin hver dag. Eldre over 75 år bør få i seg 20 mikrogram hver dag (1), fordi huden danner mindre D-vitamin fra sola med alderen. Du får dekket dagsbehovet på 10 mikrogram med en porsjon fet fisk (115 g), eller med en spiseskje tran. I et glass Gryr havredrikk (2 dl) får du 2 mikrogram vitamin D.

Mangel på vitamin D

I Norge står sola for lavt på himmelen i vinterhalvåret til at det dannes nok vitamin D gjennom huden. Kostholdet er derfor en viktig kilde til vitamin D. Man er spesielt utsatt for å få mangel om man ikke tar tilskudd gjennom vinterhalvåret, som for eksempel tran. Personer med mørk hud danner også mindre vitamin D enn personer med lys hud.

Vitamin D finner du i Gryr Havredrikk